Keresés ebben a blogban

2016. augusztus 27., szombat

Egy békés város, ahol az emberek még figyelnek egymásra

Augusztus 20-ai hétvége lévén ismét ellátogattunk egyik kedvenc kisvárosunkba, Békéscsabára, mely nyugalmával, barátságos hangulatával mindig megnyugvást hoz számunkra. 

Szobánk erkélye a Fiume Hotelben 

Ha Sopron a gesztenyefák városa, akkor Békéscsaba a mogyorófáké. Mivel törökmogyoró rajongó vagyok, feltűnt, hogy úton-útfélen mogyorógubacsokba botlok. A mogyorót idáig csak bokor formájában képzeltem el, de itt fán nőttek ezek a még gyermekkorom pirosmogyorós csokijaiból ismert ropogós finomságok. Ezért szorgalmas mókusként bőven szedtem a kezem ügyében levő mindenféle gyűjtőalkalmatosságba, hogy télire elraktározva majd a sütőben megpirítva ropogtathassam el a finomságokat. Gyűjtőakcióm azonban sajnos nem járt sikerrel, mert már másnap idegen élőlények jelentek meg a zacskókban, ezért a mogyorók nem mentek át a HACCP élelmiszer- biztonsági vagy csak a finnyássági tesztemen. Így az odúm helyett a szajré a kukában landolt. A fák értékét azonban ez nem csökkentette a szememben, s árnyékukban továbbra is jóleső érzéssel jártam be a szokásos útvonalamat, mely a Fiume Hoteltől a városi strandig vezetett. Azaz a strandra, mivel a fürdő kihagyhatatlan a békéscsabai látogatásaimkor. Már az odaút is kellemes, hiszen az Élővíz-csatorna mellett elhaladva a víz és az árnyas fák természeti környezete simogatóan hat a rohanó hétköznapokban megfáradt idegrendszerre. 

"Közlekedj okosan!"


A szintén ezen az útvonalon található gyermekeknek szánt közlekedési park is mosolyt csal arcomra, hiszen a csemeték hozzájuk méretezett jelzőtáblák és átkelőhelyek biztonságos menedékében készülhetnek a farkastörvények uralta való világra. 





Bár az itt élő emberek többsége nem csak lakóhelyét tekintve békés, hanem természetét illetően is. A biciklis nem csöngeti le a gyalogost a járdáról, az autósoktól biztonságosan kelhetünk át az úton, s még a kisgyermekek a vízicsúszda tetején is árgus szemekkel figyelik, hol is jár az a nagyon „gyors” kislány a csúszdában, aki miatt percekig leáll a közlekedés a kanyargós élményelemen:) Így aztán az ütközés veszélye minden fronton kizárt.

A fürdő bejáratához az Élővíz-csatornán átvezető kis hídról még vetünk egy pillantást a párban tovaszálló vadkacsákra, és a víz felett köröző szitakötőkre, majd átnyújtjuk a hoteltől a kétéjszakás csomagunkhoz kapott ingyen fürdőlátogatásra jogosító igazolásunkat. A pénztáros hölgy szeméből ekkor még nem pattan ki a felismerés szikrája, de bizalomgerjesztő arcainkat tüzetesebben megvizsgálva úgy dönt, hisz nekünk, és jegy híján az elektromos kapu helyett az oldalsó kisajtón keresztül nyerünk bebocsátást.

A fürdő, mellyel biztosan nem fürödsz be 

A kép forrása: https://www.facebook.com/arpadfurdo.bekescsaba/photos 

Nektek eszetekbe jutott már, hogy amikor egy fürdőben vagy uszodában vagytok, vajon ki és mennyire vigyáz rátok? Bennem többször felötlött már, hogy ha begörcsölne a lábam, vagy bármilyen oknál fogva elsüllyednék, ki és mennyire gyorsan ugrana utánam. Mert a legtöbb helyen vékonydongájú, tejfölösszájú úszómesternek titulált legénykék lézengenek a medencék szélén. Jobb esetben, mert sokszor előfordul ám, hogy még csak nem is látsz a környéken egyet sem belőlük, vagy a medencétől teljesen más irányba, illetve telefonjaikra meredő unott tekintettel üldögélnek a parton. De Békéscsabán nem ez volt a helyzet. Három úszómester is pásztázta a sodrófolyosós élményelemet, és a többi medencénél sem tétlenkedtek a többiek.

Kiváló hőfokok

Bármennyire is szeretek úszni, a vízbe ereszkedés egy külön tortúra. A debreceni uszodában minden merülést összeszorított fogakkal hajtok végre, mivel csak a legritkább esetben melegítik fel annyira a vizet, hogy kellemes legyen a „vízre szállás.” Kedvenc kisvárosomban az úszómedence esetében azonban megtalálták azt a bűvös hőfokot, melytől nem lesz libabőrös bőröm egyetlen négyzetcentimétere sem, de még kellemes és nem túl meleg ahhoz, hogy Hosszú Katinkát is meghazudtoló erőteljes sporttevékenységet végezzek a vizében:)
Az olimpiai aranyéremre nem pályázók pedig, vagy a levezetést végzők egy langyos, úszásra is alkalmas másik medencében lazábban tempózhatnak.


A kép forrása: https://www.facebook.com/arpadfurdo.bekescsaba/photos 

Az a nagyon „gyors” kislány...

Ez az a hely, ahol még az öcsémék 7 éves kislánya is bátran csúszhat le a hatalmas, nyitott tekergőzős vízicsúszdán, mert a helyi gyerekek a csúszda tetején türelmesen tekintgetnek le a „kígyó” belsejébe, merre araszol lefelé, kis kezeivel tolva magát, mert neki valahogy nem csúszik az a fránya csúszda:) S majd csak ha kipottyant a végén, akkor lökik el magukat, hogy önfeledten száguldjanak végig ugyanazon a nyomvonalon. S bár hosszú évek óta nem csúszdáztam, itt még én is többször kipróbáltam a vízi csodát, hiszen bármily ragyogóan is süt a nap, nincsenek tömegek, hogy sorba kelljen állni. Vizes, sáros lábbal rohanok fel a sokadik emeletre többször is, hogy újra átéljem én is a gyerekkorból ismert vizes suhanás élményét, amikor a tested a gáz és a fék, és a technikádtól függ mennyire gyorsan csobbansz majd a végén.

Innen pedig csak pár méter a sodrófolyosó, ami beszippant, s csak akkor „köp ki”, ha kicsit távolabb már ismét beindult a pezsgés. Ekkor ugyanis arrafelé veszed az irányt, s ha már kipezsegted magad, a gyógyvízben jól megdögönyözhetteted a nyakad. S ha már nagyon süt a nap, irány a benti tér, hová a pezsgő- és a gyógyfürdő is egyaránt befér.










Akár a csillagos ég alatt is dögönyöztetheted magad

Pénteken és szombaton este kilencig tart nyitva a fürdő, ezért holdvilágos, fényes éjszakákon, a csillagokat bámulva háton fekve lebeghetsz a vízben, pezsgőfürdőzhetsz vagy akár dögönyöztethetsz.







A kép forrása: https://www.facebook.com/arpadfurdo.bekescsaba/photos 

Miután jól kiáztunk, visszaindultunk a város szívében fekvő, a fürdőtől pár perces sétányi távolságra lévő elegáns szállónkba, a Fiume Hotelbe, hogy különleges sarokszobánk erkélyéről nézzük végig az augusztus 20-ai tűzijátékot, s az alattunk levő összegyűlt embertömeg feje felett gyönyörködjünk a színes, szikrázó fénycsodákban.
S mivel mindeközben jóízűen majszoltuk az idei év nyertes - Szenvedély fantázianévre hallgató - Munkácsy  tortáját, nem csak a röppentyűk szárnyaltak, hanem az ízek harmóniája minket is egy magasabb dimenzióba repített.

1000 szelet Szenvedély


A kép forrása: http://www.behir.hu/2016/08/03/kulonleges-alkotas-az-idei-munkacsy-torta

A pikáns ízesítésű, sóskaramellás, gyümölcsös és édes, fehér csokoládét és krémsajtot tartalmazó különlegesség alkotójának 1000 szeletet kellett elkészítenie ebből az édességből államalapító Szent Istvánunk ünnepére és szétosztania a „nép” között. Azt, hogy megérte-e neki, nem tudhatom, az biztos, hogy szenvedéllyel készítette, s gyerekkel sorban állva lehetett a legkönnyebben megközelíteni az osztás helyszínét, mivel az apróságokat a szervezők előreengedték. Nekünk annyira ízlett a torta, hogy mi is "harcba küldtük" csemeténket:), majd vásároltunk még a tortát árusító cukrászdában is, hogy az itthoniak is megkóstolhassák a finomságot.    




Tudtad? 
Az idei nyertes műalkotást a békéscsabai Jetty Choco Kézműves Manufaktúra készítette el, mely egyedüli forgalmazója a tortának. 



Az esti koncertek után az aznap, az augusztus 20-ai programsorozat keretén belül általunk készített kézműves levendulazsákjaink kellemes illata lengte be szobánkat, hogy álmunkban még tovább élhessük ezt az idilli napot.


Követendő példa: 

  • Békéscsabán az augusztus 20-ai rendezvények után másnap reggelre már minden szemetet eltakarítottak. Reggel hét órakor tiszta utcákon bandukolhattam elutazásunk előtt még egy utolsó fürdőzésre kedvenc uszodámba.   
  • A biciklitárolók száma meglepően magas és azok praktikussága veri néhány nagyvárosét is.   

Régebbi írásaim elérhetők: http://hec2.ingyenblog.hu/

  • Szeged, ahol az egész család mesés kalandokra lelhet (Egy város, ahol a paprika színes, a halászlé ízes, a szalámi híres, de nemcsak ezek vannak a terítéken)
  • Decsen, a Sárköz “fővárosában” található Pál Bözsi Babamúzeuma (Egy tájegység, ahol a nők voltak az urak)  Ismeritek Bözsi nénit Decsen? Rendes nevén Pál Bözsit? Mert a Sárközben nincsen Szabóné, meg Kovácsné, aki idevalósi, az örökre leány marad. Legalábbis ami a nevét illeti.:) Csak akit „vidékről hoznak férjhö”, az lesz ötven év után is csak a Kiss Jancsi, vagy a Kemény Pista felesége. Így meséli ezt Decsen a 78 éves Bözsi néni, akinél vendégségben jártunk.
  • Perkovátz-ház Sopron (Egy hely, ahová érdemes betérni)
  • Ócsa – Református Műemlék Templom (Ken Follett író maga sem hitt a szemének, amikor Ócsán megpillantotta világhíres könyvének katedrálisát. )
  • Oliva Bistro
  • Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda (Stílus, minőség, egyediség, sokszínűség. Mindez egy helyen, a Harrerben. A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda Sopronban, lélegzetelállító környezetben, egyedülálló csokoládékóstolási programmal várja a minőségi csokoládé iránt elkötelezett csokirajongókat. Itt aztán kóstolgathatsz kedved szerint. )
  • Lebilincselő a Rendőrmúzeum (Hírhedt betyárok, magyar sorozatgyilkosok, bűnözők, kéjlopásos történetek, bizonyítási módszerek, híres nyomozókutyák, egyenruhák, fegyverek, hamis bankjegyek vagy amit akartok. Van itt minden, így nem csoda, hogy a Rendőrmúzeum Budapesten még a rendőrvicceknél is népszerűbb.)
  • Mindenki Szabó Pálja, avagy a Mignon Cukrászda (Nincs olyan tősgyökeres debreceni polgár, aki ne ismerné a város Szabó Pálját. Pedig Szabó Pál nem egy személy, s ráadásul nem is így hívják. A Mignon Cukrászdát nevezik így a cívisek, akik, ha különleges és kiváló minőségű finomságra vágynak, csak ennyit mondanak: Megyek a Szabó Pálra. Az utca neve ma már szinte egyet jelent a cukrászdával. Kíváncsiak voltunk a kertvárosi övezetben fekvő hely sikerének titkára, ezért mi is kipróbáltuk azt. )
  • Szamos Marcipán Múzeum Cukrászda(Egy sosem elég) Sziasztok! Herczeg Zsuzsa vagyok, minőségi süteményista.:) Már ha van ilyen kategória. S hogy erre mikor jöttem rá? Mikor megláttam és megkóstoltam a Szamos Marcipán Múzeum Cukrászda süteményválasztékát. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése